leicaIIIa

Jan Tieghem
traditionele fotografie

Traditioneel?

Eigenlijk kon ik geen beter woord verzinnen om aan te geven dat ik nog altijd de voorkeur geef aan het traditionele donkerekamerwerk. Hoe het begon en waarom het voorlopig blijft duren.

Ik ontwikkelde mijn eerste zwart-witfilm eind jaren '70. Van digitaal was toen uiteraard geen sprake en mijn allereerste motief om van kleurendia's naar zwart-wit over te stappen was, toegegeven, van 'economische aard'.

Vrij snel had ik de smaak van de fotografische alchemie te pakken, het hàd echt wel iets, dat werk in de donkere kamer, hoe primitief die aanvankelijk ook was. De voldoening om er binnen te stappen met een filmrolletje en er buiten te komen met een afgewerkte, ingekaderde afdruk en om het hele proces van A tot Z zelf in handen te hebben is al die tijd gebleven en blijven toenemen.

Gaandeweg groeide mijn interesse in zwart-wit en die kreeg een grote duw in de rug dankzij een workshop zwart-wittechniek van Paul Vandepitte.

Sinds 2002 ben ik lid van de Leuvense fotowerkgroep ZW/art, waarvan Paul de oprichter en bezieler was. ZW/art is al die jaren mijn grootste inspiratiebron geweest en daar groeide de hobby verder uit tot, tja, een passie. Voor zwart-wit.

Tot op vandaag ben ik bij analoog blijven hangen, zelfs nadat ik het traditionele procédé grondig uitdaagde. Voorlopig blijft een opname op film mij veel meer overtuigen dan de output van een sensor. Omdat er wat mij betreft ook geen haast mee gemoeid is, kan ik me blijven concentreren op het wel heel ontspannende werk in de donkere kamer.

Terzijde: zelfs bij de opname is er wat mij betreft een merkwaardig verschil tussen film en sensor: iedereen weet dat deze laatste toelaat om een bijna onbeperkt aantal opnames te maken zonder dat de fotograaf er stil hoeft bij te staan dat materiaal verbruikt wordt, terwijl elke klik van de sluiter van een analoge camera minstens een stuk film en wat chemie kost. Dat laatste is wat mij betreft echter een voordeel. Ik voel me verplicht om wat meer na te denken voor ik de ontspanknop indruk en het ontbreken van deze verplichting is nefast voor mijn digitale opnames. Als digitale fotograaf voel ik me tot deze mentale inspanning minder verplicht en dat gebrek wordt een gewoonte. Dat geldt misschien niet voor elke fotograaf maar de overvloed aan foto's die de laatste decennia de wereld is gaan overspoelen en de evidente achteruitgang van de gemiddelde kwaliteit illustreren dat. (Overigens: terwijl de digitale fotograaf na elke opname op zijn lcd-schermpje probeert te zien of-ie gelukt is, is de analoge fotograaf alweer naar mogelijke onderwerpen aan het uitkijken.)

Donkerekamerfotografie is ook eerlijker, wat mij betreft. Roland Barthes ("De lichtende kamer") verwoordt het perfect: fotografie is "het was er"; fotobewerking mag niet vervallen in "digitale beeldconstructie", tenzij ze ook bereid is deze titel te dragen.

Op deze site vind je dus geen enkele digitale opname. De meeste beelden zijn gescand vanaf negatief, enkel nabewerkt voor optimaal contrast voor schermweergave en het wegwerken van stofjes of krasjes, enkele zijn vanaf de uiteindelijke print gescand omdat ze afgdrukt zijn met een donkerekamerprocédé dat geen digitaal equivalent heeft: lith-printing.Technisch

Camera: Contax (kleinbeeld) en Mamiya (6x7cm), beide meetzoekercamera's, en Tachihara 4x5"
Af en toe een oldtimer: Contax IIIa (1955?) - onverwoestbare charme, echt een camera om mee langs een rommelmarkt te kuieren - en een kleine collectie oudere toestellen die uitrusten in een vitrinekastje - zie foto bovenaan de pagina, Leica III, °1935 en hij maakt nog altijd foto's en doet me de vraag stellen hoe groot de vooruitgang van de fotografische techniek over de laatste 78 jaar dan wel is...?
Scnanner: Nikon LS8000
Film: Kodak Tri-X en Ilford FP-4Een afdruk kopen?

Van de foto's op deze site kan je prints bestellen in alle gangbare formaten tot 50x60cm. De afdrukken worden gemaakt op (traditioneel) barietpapier en gemonteerd in zuurvrij passepartoutkarton. Neem gerust contact voor meer informatie....of liever een boek?

Iedereen maakt tegenwoordig wel eens een boek, net als een selfie is dat tegenwoordig een statement en in de hoop niet in valse bescheidenheid te vervallen: het eerste boekje kwam er veeleer bij wijze van experiment. De mogelijkheid die de internet-boekprinter op zijn site biedt om het boek ook echt aan de man te brengen bracht me in verleiding.
alle foto's op deze site © jan tieghem
©2013-2014 jan tieghem